Nadat wij in het jaar 2004 in aanraking kwam met passief bouwen was het voor ons duidelijk. We hebben een stuk bouwgrond gekocht in Utrecht om daar zelf een passiefhuis te bouwen. In 2007 zijn we met de bouw gestart, met als hoofddoel een referentiewoning op het gebied van passief bouwen neer te zetten. Het was een intensief en heftig bouwtraject van bijna twee jaar, waarin we de meeste onderdelen van de bouw grotendeels zelf hebben gebouwd. Daarbij hebben we ook nog onze doelstellingen met vlag en wimpel gehaald, namelijk dat dit passiefhuis het meest luchtdichte huis in Nederland is en veruit de beste PHPP waarde van 5 KWh per m2 heeft.
We zijn telkens weer verbaasd over het hoge leefcomfort. Het huis is tegen zeer geringe kosten lekker warm in de winter en zeker niet te heet in de zomer. Overal heerst dezelfde temperatuur, dat is wel even wennen, maar dat is ’s ochtends fijn wakker worden. Frisse lucht, hoeft zeker geen “koude” lucht te zijn. Het kan ook bereikt worden door goed luchtdicht te bouwen en een goede en zeer stille ventilatie. Warm water is alleen nodig voor wassen, schoonmaken en de vloerverwarming die in 3 kamers beschikbaar is (maar vrijwel nooit aanstaat). Dit warme water wordt zonder probleem opgewekt, door de warmtepomp met ingebouwde zonneboiler, via een open bron. Het huis is dan ook niet aangesloten op de stadsverwarming, zoals in Leidsche Rijn gebruikelijk is. Dit bespaart op langere termijn kosten. Verder is het door de warmtepomp mogelijk om de gehele woning te koelen met BetonKernActivering (BKA). Doordat er geen overstekken zijn, maar wel gedacht is aan goede zonwering, staat de BKA vrijwel nooit aan. Wel wordt de lucht in de zomermaanden afgekoeld, waardoor het binnen ook aangenaam is in de zomer.
Ons huis heeft een bijzonder balansventilatiesysteem, die vanwege de zeer hoge graad van luchtdichtheid uitstekend werkt. Het ventilatiesysteem is voorzien van filters die pollen en luchtvervuiling effectief buiten het huis houden. De lucht kan indien nodig extra worden ‘voor’ verwarmd of ‘voor’ gekoeld worden, via de warmtepomp. Dit alles zorgt voor een heel fijn allergievrij leefklimaat. Dit was uiteindelijk de hoofdreden om passief te bouwen. Allergieen zijn sinds de verhuizing helemaal verdwenen.